Specialisatie brandwondenlittekens

Dynacorium, praktijk voor huidtherapie
nu ook gespecialiseerd in brandwondenlittekens!

Afgelopen september startte voor de tweede keer de post-HBO cursus ‘Huidtherapie na Brandwonden’. Het doel van deze cursus is het professionaliseren van de huidtherapeutische zorg voor mensen met brandwonden. Een mooie kans voor een net afgestudeerde huidtherapeut!

In juni 2011 is Gwen van Heeswijk afgestudeerd aan Hogeschool Utrecht voor het  bachelordiploma huidtherapie. Sindsdien werkt ze bij praktijk voor huidtherapie Dynacorium. Dat ze nog verder wilde studeren na de opleiding was duidelijk. Toen ze hoorde dat de post-HBO cursus ‘Huidtherapie na Brandwonden’ zou gaan starten heeft zij zich direct ingeschreven voor het studiejaar 2011-2012. Acht maanden en vele studie uren verder, naast haar baan bij Dynacorium, is de post-HBO cursus ruimschoots behaald.

Huidtherapie na brandwonden.

Elke patiënt is anders, elke huid is anders en ook elk litteken is anders. De huidtherapeuten van de post-HBO cursus ‘huidtherapie na brandwonden’ intussen 24, zijn speciaal opgeleid voor de behandeling van mensen met brandwondenlittekens.

Tijdens een eerste gesprek zal samen met de huidtherapeut gekeken worden naar het/de litteken(s) en zal een behandelplan worden opgesteld. Hierin wordt de hulpvraag van de patiënt en het verwachtingspatroon duidelijk besproken. Een reëel beeld is erg belangrijk want ook een huidtherapeut kan een litteken niet ‘weg toveren’!

Littekens na brandwonden kunnen verschillende klachten met zich meebrengen zoals pijn, jeuk, verdikking, roodheid, verkleving of het kan een bewegingsbeperking geven. Een huidtherapeut kan hierbij helpen!

Bijvoorbeeld met littekentherapie; middels littekenmassage wordt het litteken soepeler gemaakt. Het litteken wordt verschoven, opgerekt en gekneed. Dit is niet geheel pijnloos. Daarentegen worden de eventuele bewegingsbeperkingen en pijn verminderd of opgeheven.

Naast littekentherapie kan een LPG-apparaat worden ingezet waarbij het litteken wordt gerolt, gelift en gemasseerd. Vooral bij stugge littekens is dit zeer efficiënt.  Dynacorium is in het bezit van zo’n LPG-apparaat en maakt hier zorgvuldig gebruik van.

Andere interventies die de huidtherapeut kan inzetten na brandwonden zijn onder andere manuele lymfedrainage, littekentaping en camouflage.

Mensen met brandwondenlittekens zijn welkom voor een gesprek met Gwen van Heeswijk bij praktijk voor huidtherapie Dynacorium, dit geeft vaak een verhelderende blik!

Dynacorium heeft vestigingen in Helmond, Mierlo en Geldrop. Meer informatie is te vinden op de website: www.dynacorium.nl of telefonisch: 0492-553811.

Geschreven door