Er zijn vele nieuwsberichten rondom IPL in deze laatste weken van 2019. Negatief nieuws. En dat is natuurlijk niet goed voor onze branche. Als je de nieuwsberichten leest begrijp je wel dat het om één bedrijf gaat wat zo slecht met de clientèle omging, maar toch. Al langere tijd wil ik iedereen voorzien van nuttige tips om je behandelingen voor IPL ontharing positief te kunnen beïnvloeden en dit is dus de juiste tijd hiervoor!

Eerst wat uitleg over IPL en wat er allemaal fout kan gaan (en bij Just Wellness fout ging).

IPL staat voor Intense Pulsed Light, wat inhoudt dat het heel fel licht is. De kleur licht die gebruikt word bij ontharing is rood, rondom de 600nm. Dat rode licht wordt geabsorbeerd door de donkere pigmenten in je haar, hoe meer absorptie, hoe warmer de haar wordt. Zoals een zwart T-shirt in de zon veel warmer wordt dan een wit T-shirt; dat principe uit de natuurkunde wordt gebruikt.

Kom je meteen bij het eerste punt; blonde, witte, grijze en donsharen zijn niet te behandelen met IPL. Het haarzakje moet namelijk 70 graden Celsius worden wil die nooit meer een nieuw haartje kunnen produceren en daarvoor is veel warmte ontwikkeling nodig. Daarom werkt IPL ontharen het beste op dikke, zwarte haren en een zo licht mogelijke huid. Dan is het contrast tussen de huid (waar ook pigmenten inzitten) en haar het grootst en kan er het meest effectief, maar vooral ook het meest veilig worden behandeld! Tijdens de behandeling (flits) mag dit pijn doen (je lichaam mag best aangeven dat 70 graden heet is 😉 ), maar die pijn moet meteen wegtrekken met de warmte. Als de pijn aanwezig blijft, kan het betekenen dat je pigment verbrand en dat is bij deze behandeling niet de bedoeling!

Om veilig én effectief te kunnen behandelen zijn daarom een paar randvoorwaarden belangrijk: je moet zes weken géén zonblootstelling op het te behandelen gebied hebben gehad. Dus al vóór de eerste behandeling! Geen zon, geen zonnebank, geen zelfbruiners. Ik ben bang dat de meeste brandwonden die nu in het nieuws komen zijn veroorzaakt doordat dit niet goed is uitgelegd of is uitgevraagd. De huid zelf bevat dan namelijk veel pigmenten en die absorberen ook de warmte van de IPL-lamp en dat geeft een verbranding van de huid, terwijl je alleen de haarzakjes wil verhitten. Het is dus bij een zongebruinde huid beter om de behandeling uit te stellen. Dat is ook waarom wij in de zomer in principe niet in het gelaat behandelen. Én je ook als je in de winter behandelingen krijgt je verplicht dagelijks een zonnebrandcrème van minimaal factor 30 moet gebruiken (SPF30). Door dagelijks een SPF30 of hoger te smeren, zorg je dat de pigmenten in de huid minimaal zijn en kun je dus veilig een hogere instelling van het apparaat kiezen, waardoor de behandeling ook effectiever wordt! Als iemand aangeeft niet heel trouw te hebben gesmeerd, ondanks dat er weinig zon is geweest in die weken, zal ik mijn instellingen veiliger (lees: lager) kiezen. En dat gaat ten koste van de effectiviteit.

Het is aan mij als behandelaar om te zorgen dat mijn behandeling effectief is. Als ik daaraan twijfel zal ik niet behandelen; daar heb je dan namelijk niets aan! Als ik zo laag behandel dat het zeker veilig is, is het niet meer effectief. Dat vind ik vaak het ergste aan slechte resultaten bij concurrenten; dat mensen al 10 behandelingen hebben gehad zonder resultaat!? Dat mag echt niet gebeuren. Je kunt altijd een keer niet-effectief zijn, maar de behandeling daarna moet je dan de instellingen aanpassen, want resultaat is toch waar het om gaat. En als je dat niet durft doordat iemand wel in de zon is geweest, moet je niet behandelen. Dat is niet eerlijk.

Dus als je te veilig werkt heb je geen resultaat, als je ondanks risico’s toch behandeld heb je kans op verbrandingen. Klopt, het is een lastig evenwicht. Dat is waarom wij als beroepsgroep erop hameren om goed opgeleide mensen deze behandelingen te laten doen. Bij Dynacorium worden de IPL behandelingen alleen uitgevoerd door HBO-opgeleide en erkende huidtherapeuten, die ook nog eens extra getraind zijn in het werken met ons specifieke apparaat. Dat is trouwens de Nordlys van Ellipse; wij zijn erg tevreden met de goede resultaten! En ja, doordat we zo voorzichtig zijn maken we soms mensen zo bang dat ze niet durven te starten met de behandeling. Dat is echt niet nodig; als je je aan de voorzorgsmaatregelen houdt gaat het echt goed! Wij kunnen zeggen nog nooit een verbranding te hebben veroorzaakt en dat wil ik graag zo houden; dan maar af en toe iemand afschrikken.

Wat MAG je verwachten van je behandelaar:

 • Er moet een uitgebreide intake worden gedaan. De risico’s uitgelegd. Je medische gegevens moeten in kaart worden gebracht.  Gevraagd worden of je metalen hebt in het te behandelen gebied, bekend met koortslip of andere huidziekten.
 • Er moeten voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Zoals oogbescherming, geen zwarte kleding in het te behandelen gebied.  Gesloten deuren en ramen (lichtdicht).
 • Voor iedere behandeling moet worden uitgevraagd of er wijzigingen zijn in je medicatie (mn antibiotica en antidepressiva geven vaak een lichtovergevoeligheid).
 • Voor iedere behandeling moet worden uitgevraagd of je in de zon bent geweest en of je dagelijks hebt gesmeerd met een SPF30 of hoger.
 • Je behandelaar moet beslissen om niet te behandelen bij twijfel of het veilig kan.

Wat MOET je zelf doen:

 • Zes weken vóór én na IEDERE behandeling geen zon, geen zonnebank, geen zelfbruiners in het gebied.
 • Bij zonblootstelling iedere 2 uur smeren met een SPF van minimaal 30 in de winter (in zomer SPF50). Maar de zon het liefste zoveel mogelijk vermijden ondanks het insmeren; dus zonnebril, hoed en met rug naar de zon zitten op een terras etc. Wij adviseren in de winter om iedere ochtend SPF30 als dagcreme te gebruiken zodat je altijd een basisbescherming hebt. En daarnaast iedere 2 uur als je echt buiten bent (denk aan mooi schaatsweer etc).
 • Geen haartjes epileren, de haarwortel moet worden verhit, dus hoe meer haartjes jij uittrekt hoe minder effectief de behandeling is, heb je alleen jezelf mee. (dus ook niet harsen, touwtjesmethode, pincet etc).

Wat KAN je daarnaast nog zelf doen om je behandeling zo effectief mogelijk te laten zijn:

 • Scheer de haartjes 3 dagen van te voren (of andere termijn in overleg met je behandelaar) glad af.
 • Als de huid goed gehydrateerd is dringt het licht beter en dieper door. Dus scrub het gebied wekelijks en gebruik dagelijks een bodylotion in het gebied.
 • Ben eerlijk en volledig naar je behandelaar; dat is altijd het beste, veiligste en uiteindelijk dus het meest effectief. Geef naast wijzigingen in je medicijnen en zongedrag ook door als je andere behandelingen hebt ondergaan, zoals permanente make-up, fillers, botox of operaties.
 • Als je geen vertrouwen hebt in je behandelaar of de gebruikte apparatuur, stop dan met behandelen! Ik hoor nu zoveel verhalen van mensen die het al raar vonden etc; je speelt met je eigen lichaam!

PRIJZEN

Iedereen weet inmiddels dat de prijzen zoals Just Wellness ze hanteerde echt te mooi om waar te zijn waren. Wij begrijpen dat de prijzen veel verschillen met die van ons. Wij staan toch achter die prijzen. Goede apparatuur is duur, de opleiding is uitgebreid, nascholingen, onderhoud etc, het brengt allemaal hoge kosten met zich mee. Toch willen wij meedenken met iedereen die nu graag een overstap wil maken. Daarom kun je iedere behandeling in een pakket kopen. Als je bij de intake 5 behandelingen van je afgesproken gebied (of gebieden) direct afrekent, krijg je de 6de behandeling GRATIS. Bovendien denken wij actief mee om de behandelingen zo effectief mogelijk te laten zijn. Als je bijvoorbeeld na 4 behandelingen al een heel goed resultaat hebt, kun je langer tussen de 4de & 5de behandelling laten. Of je gaat onbezorgd op zomervakantie en komt volgend jaar pas terug voor de laatste 2 behandelingen. Het is allemaal mogelijk.

Behandeling in het gelaat komt vaak voor vergoeding van je zorgverzekeraar in aanmerking (kies een aanvullend pakket die dit vergoed! Deze kun je nog tot 1 februari 2020 afsluiten!).

Als je gebieden combineert krijg je een pakket-korting als ze gelijktijdig behandeld kunnen worden.

Prijsvoorbeeld:

Voor oksels betaal je bij Dynacorium €125,- per behandeling. Voor €625,- krijg je 6 behandelingen. Indien je besluit minder dan 5  behandelingen af te willen nemen, krijg je het resterende bedrag terug. Geen kleine lettertjes. Geen gedoe.

Een intake-gesprek bij Dynacorium kost €35,- (wat in mindering wordt gebracht bij een eerste behandeling), daarin vertellen wij je exact wat je mag verwachten, welke kosten er in jouw situatie in rekening worden gebracht, of je in aanmerking komt voor pakket-korting en of er een gedeelte via je zorgverzekeraar vergoed wordt. En omdat je in de zomer minder goed kunt behandelen, adviseren we iedereen om nu te starten met behandelingen, zodat je in de zomer in de zon kunt genieten van mooie oksels, benen of bikinilijn.