Project Description

Oedeemtherapie

Bij oedeemtherapie gebruikt de huidtherapeut een heel scala aan interventies.
De basis is manuele lymfedrainage. Dit is een zachte, pompende massage. Hierbij worden de lymfevaten gestimuleerd het overtollige vocht beter af te voeren.
Omdat de lymfevaten in de huid liggen, is rek geven aan de huid al voldoende om activiteit van de vaten te stimuleren.
Bij manuele lymfedrainage wordt altijd begonnen in de hals, ongeacht waar het oedeem zich bevindt. In de hals komt namelijk uiteindelijk het vocht terug in de bloedcirculatie, bovendien loopt naast de halsspier een zenuw die de lymfevaten in het algemeen stimuleert. Deze kan door massage geprikkeld worden, waardoor de lymfevaten in het hele lichaam harder zullen gaan werken.
Na de behandeling van de hals moet gekeken worden waar het oedeem naar toe geleid kan worden. Wanneer oedeem in een arm aanwezig is, kan het vocht bijvoorbeeld naar de andere (gezonde) oksel geleid worden. Daarna wordt pas het gebied met het oedeem zelf gemasseerd. De massage zal op het begin minimaal eenmaal per week plaatsvinden, soms vaker.
De manuele lymfedrainge wordt vaak ondersteund met verschillende interventies om de oedeemtherapie zo optimaal mogelijk te laten verlopen:

Daarnaast wordt vooral veel voorlichting gegeven tijdens de behandelingen over hoe om te gaan met het lymfoedeem.

  • Voorkom afknelling door kleding.
  • Voorkom wondjes zo goed mogelijk en behandel ze juist als ze toch ontstaan.
  • Voorkom overbelasting van het betreffende ledemaat.
  • Vermijd hitte en temperatuurwisselingen.
  • Beweeg voldoende en op de juiste manier.