Project Description

Steunkousen

Therapeutisch elastische kousen (steunkousen) worden aangemeten wanneer oedeem aanwezig is in één van de ledematen. Ook bij klachten die passen bij chronisch veneuze insufficiëntie, zoals spataderen en rusteloze benen, worden steunkousen geadviseerd. Bovendien zijn steunkousen hét middel om het post-trombotisch syndroom te voorkomen; daarom worden stevige (klasse 3) steunkousen geadviseerd tot 2 jaar na een doorgemaakte trombose.

Er zijn grofweg twee soorten steunkousen: rondbrei en vlakbrei kousen. Het ligt aan de aandoening en andere factoren welke steunkous geschikt is. Onze huidtherapeuten kijken naar alle factoren rond een patiënt om tot de juiste keuze te komen.

De laatste jaren zijn gelukkig veel ontwikkelingen op het gebied van steunkousen. Zo zijn er vele kleuren waar uit gekozen kan worden, niet alleen bij rondbrei kousen, maar ook bij vlakbrei kousen kan uit verschillende kleuren gekozen worden.

Dat maakt dat voor iedereen een geschikte steunkous te vinden is.

Ook verzorgen onze huidtherapeuten de aanvraag en instructie voor hulpmiddelen om de steunkousen zelfstandig aan- en uit te kunnen trekken.